Hoeveel groente en fruit heb ik nodig per dag?

Gepubliceerd op 19 november 2020 om 10:42

Volgens het Voedingscentrum krijg je voldoende voedingsstoffen binnen met 2 stuks fruit en 250 gram groente. Vroeger was dat inderdaad genoeg. Tegenwoordig is dit niet meer voldoende. Dit komt doordat de voedingsstoffen in groente en fruit veel minder aanwezig zijn dan vroeger. Oorzaken hiervan zijn onder andere door het te snel oogsten (onrijp) van groente en fruit. De meeste vitamines zitten is de schil en worden gemaakt onder invloed van de zon. Fruit en groente worden geplukt als het nog niet rijp is en de rijping gaat verder in een koelcel of container zonder zonlicht.

Hoeveel fruit en groente heb ik nodig?

Tegenwoordig kan je beter 2 stuks fruit en 500 gram groente eten. Je ziet dat we de 2 stuks fruit aanhouden omdat er veel fructose in fruit zit. Je lever heeft veel moeite om dit af te breken en dit kost daarom veel energie. Daarbij is fructose een vorm van suiker en dat proberen we zo min mogelijk in te nemen. Natuurlijk is fruit een betere optie dan een koekje omdat er veel goede stoffen en vezels in fruit zit.  

Hoeveel fruit en groente heb ik nodig?

Waarom is het belangrijk om zoveel groente te eten?

Het heeft zoveel voordelen om veel groente te eten. Allereerst omdat in groente heel veel vezels zitten. Dit zorgt voor verzadiging en het zorgt voor een goede stoelgang. Je darmen worden blij van veel groente. Als je darmen blij zijn, zal je dat merken aan je humeur, energie, mentale gezondheid en je lichamelijke gezondheid en natuurlijk je stoelgang.

Natuurlijk is het ook belangrijk om 500 gram groente te eten door de vele vitamines en mineralen die erin zitten. Daar krijgen we anders echt te weinig van binnen.  Daarbij zitten er in groente ook fytonutrienten. Dit zijn stofjes die een geneeskrachtige werking op onze gezondheid hebben. Het verminderd het risico op chronische ziekten zoals diabetes of ziekte van Alzheimer.   

 

Het is het best om 2 stuks fruit én 500 gram groente te eten. 500 gram is heel veel maar met wat handige tips kan jij er ook makkelijk aan komen. Je hoeft natuurlijk niet een keer je voedingspatroon om te gooien maar elke week een klein stapje is al goed. Je bent dan op de goede weg naar een beter voedingspatroon met de goede hoeveelheid groente.

Tips:

  • Gooi de groente door je smoothie ’s morgens. Een handje spinazie ziet er misschien niet heel lekker uit maar zorgt voor verzadiging en je voedingsstoffen
  • Eet veel rauwkost. In plaats van ’s avonds aan de borrelnoten kan je ook wat tomaatjes of komkommer eten. Natuurlijk is dat minder lekker maar de voordelen wegen niet op tegen de nadelen. Ik doe ook vaak rauwkost in de broodtrommel van mijn kinderen of ik zet ook weleens een bakje rauwkost bij het avondeten
  • Maak voor de lunch een keer een omelet met heel veel groente erdoorheen. Het vult heel erg en je krijgt flink wat goede voedingsstoffen binnen
  • Ga een keer in de week even goed zitten om te bepalen wat je gaat eten deze week. Kies een groente die je niet zo goed kent en zoek een lekker recept ervoor. Op diverse blogs en Pinterest staat heel veel informatie over de meest afwisselende groente, 
  • Eet wat vaker soep. Een lekkere pompoensoep is zo gemaakt. Een soep is ook extra vullend omdat je maag niet goed weet of het voeding of een vloeistof is. Tegenwoordig kan je in supermarkt kant-en-klare soeppakketten kopen waarbij je de groente alleen hoeft aan te fruiten in de pan. Vervolgens doe je de bouillon erbij, even laten koken, met de blender erdoorheen, klaar. Zo heb je binnen 15 minuten een heerlijke, vullende soep.
  • Kies voor groente van het seizoen en uit Nederland, Je bent dan verzekerd van groente die het meest vers is en dat is goed voor de vitamines en mineralen.
Hoeveel fruit en groente heb ik nodig?

Zoals je ziet, is het makkelijker dan je denkt om aan de 500 gram groente per dag te komen.

Wat denk je? Kom jij aan voldoende groente en fruit? Laat hieronder een reactie achter.

Wil je meer informatie hierover, aarzel niet en neem contact met mij op.

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.