Vitaminen, wat doen ze eigenlijk?

Gepubliceerd op 24 september 2020 om 11:12

In deze periode zie je op de tv weer allerlei reclames van multivitamines. Het is weer herfst en mensen nemen ze weer in om de herfst en winter door te komen. Maar wat doen eigenlijk vitamines in je lichaam en hebben we deze extra vitamines wel nodig?

Vitamines, ook wel micronutriënten genoemd, zijn stofjes die uit de natuur komen. Wij hebben ze nodig om te groeien en te ontwikkelen maar ook voor je afweer en psychisch functioneren zijn ze erg belangrijk. Er zijn verschillende types vitamines en de meeste moeten we uit ons eten halen. Er zijn wat uitzonderingen, namelijk vitamine K, D en sommige B-vitamines. Deze kan ons lichaam zelf aanmaken.

 

Er zijn 2 soorten vitamines, namelijk de vitamines die in vet oplosbaar zijn en degene die in water oplosbaar zijn. De vitamines die in vet oplosbaar zijn, kunnen we opslaan (vitamine A, D, E en K) maar de vitamines die in water oplosbaar zijn (vitamines B en C) moeten we elke dag eten omdat we deze niet kunnen opslaan.

Iedere vitamine heeft zijn eigen taak in het lichaam. Sommige vitamines werken ook samen om weer een andere stof te vormen dat het lichaam helpt om gezond te blijven.

Welke vitamines bestaan er?

 

Er zijn verschillende vitamines met elk een eigen functie. Hieronder staan de belangrijkste vitamines met hun functie.  

Vitamine A - ondersteuning afweersysteem en goed zicht.

Vitamine B - energieproductie, stress maar is ook goed voor de weerstand. Vitamine B bestaat uit verschillende soorten. B11-foliumzuur is een bekende omdat deze wordt aangeraden bij vrouwen met een kinderwens.

Vitamine C - goed werkend immuunsysteem, ontgifting en wondgenezing,

Vitamine D - botopbouw, zenuwstelsel, bloedstolling en celdeling

 Vitamine E- antioxidant, verbetert bloedcirculatie en schildklier

Vitamine K - bloedstolling

Dit is heel globaal de werking van de belangrijkste vitamines. Sommige vitamines hebben wel tot 20 verschillende functies in het lichaam. 

 

Hoe weet ik of ik genoeg vitamines binnenkrijg?

 

Dat is lastig om te bepalen. Het ligt aan verschillende factoren of je wel alle vitamines uit je voeding haalt. Onze voeding heeft veel minder vitamines en mineralen dan vroeger door verarming van de landbouwgrond. Kies daarom liever biologisch. Als je een blik of een pot groente koopt, kan je er vanuit gaan dat hier veel minder vitamines inzitten dan vers of diepvries. Maar ook door de bereiding van je voeding gaan er veel vitamines verloren. Frituren, bakken, barbecueën zijn manieren om je voeding van zijn vitamines te ontdoen.  

Cafeïne, suiker en alcohol ontrekken ook vitamines aan je voeding net als fytinezuur wat in granen zit (bv brood of pasta). Veel mensen hebben een vitamine B-tekort door een teveel aan koolhydraten te eten.

Helaas kom je pas bij lichamelijke klachten erachter dat er een vitaminetekort is ontstaan. Mensen laten bv.  bij vermoeidheid hun bloed prikken bij de huisarts. Deze controleert of er wel genoeg vitamine B aanwezig is. Als dit inderdaad te weinig blijkt, krijg je een injectie of pillen voorgeschreven.

Iedereen heeft ook een andere behoefte aan vitamines. Een vrouw in de overgang heeft andere vitamines nodig dan een kind in de groei. Je kan bij mij een advies krijgen over welke vitamines je bij zou moeten slikken voor een optimale gezondheid. Als je vaak moe bent, duizelig, vaak ziek/verkouden of een slechte wondgenezing hebt, kunnen dit aanwijzingen zijn op een vitaminetekort. Als je wil weten aan welke vitamines tekort je hebt, kan je bij mij een afspraak maken om hierachter te komen.

Is het bijslikken van vitamines wel nodig?

 

Er is niet een simpele manier om erachter te komen of je voldoende vitamines inneemt. Dat ligt dus aan verschillende zaken. Het is belangrijk wat je eet en hoe je dat klaarmaakt. Eet je biologisch, veel koolhydraten of veel vis? Stoom je dit of grill je dit?

Het Voedingscentrum gaat ervan uit dat als je de schijf van 5 volgt met de 2 stuks fruit en 250 gram groente, voldoende binnenkrijgt. Helaas is dat niet het geval. Doordat de landbouwgrond ernstig is verarmd is het wenselijk om minimaal 500 gram groente in te nemen. Dit kan door middel van een bakje rauwkost bij je lunch en diner of een handje spinazie in je smoothie ’s morgens. 

 

Vitamine D krijg je binnen door zonlicht. Als je elke dag een kwartier met blote armen en benen buiten komt, zou je genoeg vitamine D moeten binnenkrijgen. Helaas werkt dit alleen als de zon zo sterk is dat je schaduw korter is dan jezelf.

Ik zou het zeker aanraden om vitamines bij te slikken. Ik zou in ieder geval vitamine B12,C en D slikken. Vitamine D krijgen we te weinig binnen doordat de zon alleen in de zomer genoeg kracht heeft om dit aan te maken. B12 is belangrijk omdat we dit alleen kunnen opnemen als we genoeg maagzuur aanmaken. Als we last van stress krijgen of wat ouder worden, gaat dit minder worden. Zeker vegetariërs/veganisten zouden B12 moeten bijslikken omdat deze vitamine alleen in dierlijke producten voorkomt.  Vitamine C is bij zo veel processen in het lichaam noodzakelijk dat we hier ook al snel een tekort aan hebben.

 

Dit is heel bondig van vitamines doen in je lichaam en de noodzaak van het gebruik van suppletie. Wil je hier meer informatie over of wil je nakijken of je een vitaminetekort hebt, kan je een afspraak maken. Het eerste gesprek is altijd gratis en geheel vrijblijvend.