Je immuunsysteem optimaal laten werken

De R is weer in de maand én er is natuurlijk corona. Hoe fijn is dan dat je je immuunsysteem zo kan verbeteren dat je nooit meer ziek wordt? Helaas, zo werkt het niet. Er is geen tovermiddel die er voor kan zorgen dat je niet meer ziek wordt. Er zijn wel een paar dingen die je kan doen om te zorgen dat je immuunsysteem optimaal kan functioneren.

 

Je immuunsysteem is een middel van je lichaam om ziekteverwekkers te elimineren. Je kan worden gevaccineerd door bijvoorbeeld de griepprik maar ook het rijksprogramma voor kinderen. Dit zorgt ervoor dat je zo’n klein beetje ziek ervan wordt dat je er niks van merkt, hooguit een klein beetje koorts en een pijnlijke arm de dag erna. Je lichaam merkt het wel dat er ineens indringers die er niet horen, binnen zijn gekomen. Door middel van je immuunsysteem gaan je witte bloedcellen ertegen vechten en zo ontstaan antilichamen. Zijn dit genoeg antilichamen dan word je niet ziek. Is het echter een virus die je lichaam niet herkent, word je ziek.

Dit is heel kort en bondig wat je immuunsysteem doet bij virussen. Je immuunsysteem komt ook in actie bij ontstekingen, hart- en vaatziekten maar ook bij de algemene vitaliteit. Het is een ingewikkeld systeem wat erg belangrijk is voor je lichaam. Je kan je immuunsysteem slechter laten werken door je voedingspatroon (veel suiker en vet), weinig slaap en stress. Daarom is het zo belangrijk om gezond te eten en goed te slapen.  Je immuunsysteem werkt samen met je darmflora. Is je darmflora goed, kan je immuunsysteem optimaal functioneren.

 

Je kan je immuunsysteem bevorderen door verschillende dingen te doen:

  1. Groente en fruit eten. Heel belangrijk voor je vitamines en mineralen. Vooral groene bladgroente zijn erg belangrijk om daar voldoende van in te nemen. Neem bijvoorbeeld ’s morgens een smoothie met spinazie.
  2. Neem volkoren producten. Dit zorgt voor een goede darmwerking wat ook weer goed is voor je immuunsysteem.
  3. Zorg voor een stabiele bloedsuikerspiegel. Probeer een keer intermittent fasting of geen tussendoortjes te nemen.
  4. Slaap voldoende. Dit wil zeggen minimaal 7,5 uur per nacht.
  5. Neem regelmatig omega 3 in. Dit kan door middel van een handje noten maar ook vette vis zoals zalm of tonijn. Lust je dit niet, neem een suppletie van een goed merk.
  6. Neem een koude douche. Je lichaam schrikt van het effect van koud water en wordt echt even wakker geschud. Probeer eerst 10 seconden en bouw dat op.

 

Er zijn dus genoeg dingen die je zelf kan doen om te zorgen dat je immuunsysteem goed kan functioneren. Het is geen garantie dat je nooit meer ziek wordt maar je kan door deze tips wel je immuunsysteem optimaal laten werken.  

Wil je weten wat ik voor je kan betekenen om je immuunsysteem optimaal te laten werken, stuur mij dan een berichtje. Ik neem zo snel mogelijk contact met je op. 

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.