Oké, je weet misschien wel waar je moet kijken als je wilt weten wat in een product zit maar er staat wel heel veel informatie. Wat is nu eigenlijk belangrijk om te weten?
Belangrijk is om te weten dat het wettelijk verplicht is om alles wat in het product zit op de ingrediëntenlijst te schrijven.
Wat er ook altijd op moet staan is:
- de naam van het product,
- de naam en adres van de producent, verpakker of verkoper,
- de netto hoeveelheid van het product (in gewicht of volume)
- de datum van minimale houdbaarheid of uiterste consumptiedatum (tht of tgt) en een bewaarvoorschrift
- een voedingstabel met daarin hoeveel calorieën, suikers, vetten en vezels erin zitten
Op de ingrediëntenlijst staan de grondstoffen waarmee het levensmiddel is gemaakt. Het ingrediënt dat het meest in het product zit, staat vooraan (in dit geval suiker). Het product dat er het minst inzit staat achteraan (in dit geval vanilline). Verder zie je staan dat er plantaardige olie inzit en van de 100% ingrediënten wat erin zit, 13% daarvan hazelnoten zijn. Dan weet je dus dat in ieder geval meer dan 13% van dit product plantaardige olie en er dus nog meer suiker in zit.
Hoe langer de lijst, hoe meer producten er dus inzitten. Heb je een product gevonden waar geen ingrediënten op staan dan is dat een product wat echt vers is, zoals bijvoorbeeld een paprika of een stuk kaas bij de kaasboer en dan geldt de verplichting niet.
Wanneer kan je een product beter laten staan?
1. Als er meer dan 5 ingrediënten in zitten. Hoe minder ingrediënten, hoe gezonder. Hoe langer de lijst met ingrediënten, hoe meer geur-, kleur- en smaakstoffen (E-nummers) inzitten of misschien wel verborgen suikers. Het is dan flink bewerkt en dus niet zo gezond.
2. Als er als 1e, 2e of 3e ingredient suiker staat
3. Als er producten in zitten die een kind uit groep 3 niet kan uitspreken.
Als er E-nummers op het etiket staat, moet ik het dan laten staan?
De E wil zeggen dat de Europese Unie het heeft goedgekeurd als toevoeging in voedingsmiddelen. Dit kunnen geur- of smaakversterkers zijn of een conserveringsmiddel. E-nummers zijn niet per definitie allemaal slecht. Sommige E-nummers zijn natuurlijk, bijvoorbeeld E300 is vitamine C en E101 is een vorm van vitamine B2.
Sommige E-nummers zijn niet zo goed voor de gezondheid zoals bijvoorbeeld E951-aspartaam of E621 /625-glutamaat. Hiervan is het beter te vermijden of in ieder geval te verminderen. Ik zal dit behandelen in een andere blog. Mensen kunnen ook allergisch zijn voor E-nummers zoals E220/228-Sulfiet (vooral te vinden in rode wijn).
Het lijkt ook soms alsof er geen E-nummer in het product zitten. Dat zit er wel alleen ze noemen het anders, zoals E330. Dat noemt de fabrikant citroenzuur. Er zijn steeds meer fabrikanten die besluiten om E-nummers uit hun ingrediëntenlijst te halen omdat de consument kritischer kijkt naar E-nummers en dus vaker een product wil zonder E-nummers.
Het is dus belangrijk om altijd even te kijken naar de ingrediëntenlijst. Je wil toch weten wat je in je lijf stopt?
Reactie plaatsen
Reacties