Als je tegenwoordig boodschappen doet bij de supermarkt, kan het je niet ontgaan zijn. Je ziet overal een nutri-score staan. Als jouw supermarkt dit nog heeft, komt het er nog aan. Eind 2022 moet elk voorverpakt product een nutri-score hebben.
De overheid pleitte hier al jaren voor. Dit moet het makkelijk maken voor mensen om gezondere keuzes te maken. Maar werkt het wel zo makkelijk als dat we denken?
Wat is nutri-score? Nutri-score is een systeem dat door middel van de letters A t/m E aangeeft, waarin A de meest gezonde en E de meest ongezonde samenstelling heeft. De nutri-score wordt berekend op basis van voedingswaarden die wel of niet worden aangeraden zoals bijvoorbeeld verzadigde vetzuren. Een product krijgt pluspunten voor eiwit, vezels, fruit, groente, peulvruchten en noten. Het krijgt minpunten voor energiegehalte (kcal), suikers, verzadigd vet en zout.
Het wordt per productgroep vergeleken. Dus cola kan niet worden vergeleken met een donut maar wel vruchtensap. Volgens de overheid hoef je nu voortaan de kleine lettertjes van de voedingswaardetabel niet meer te lezen. Kan je dan zo maar klakkeloos er van uit gaan dat A altijd beter is dan B? Helaas, zo makkelijk werkt het niet.
Wat voor de ene persoon wel gezond is, hoeft voor de andere niet zo te zijn. Bijvoorbeeld het gebruik van verzadigde vetten is niet in alle gevallen slecht. Het is zelfs gezondheidsbevorderend bij sommige producten. Het is een groot verschil of de verzadigde vetten in chips zitten of ongebrande noten. Maar de nutri-score houdt hier geen rekening mee. Als je een pistoletje wil, heeft een bruin pistolet nutri-score A terwijl een pistolet spelt C heeft. Voor de meeste mensen heeft de speltpistolet echter meer gezondheidsvoordelen dan de bruine pistolet.
Ook is de berekening per 100 gram. Laten we nog eens kijken naar de chips en ongebrande noten. 100 gram chips is niks. Je eet daar zo een zak van leeg zonder na te denken. 100 gram noten is een ander verhaal. Ik zie niemand een zak ongebrande noten weg eten.
We blijven nog even bij de chips en noten. Ik neem als voorbeeld de AH ribbelchips naturel en de paranoten. Deze hebben allebei nutri-score C. Als je de ingrediëntenlijst leest van de chips, lees je dat er aardappel in zit, 35% zonnebloemolie en zout. Zonnebloemolie is echt niet goed voor je lijf. Dit zit vol met omega 6 wat ontstekingsbevorderend is. Door teveel omega 6 raakt de balans zoek met omega 3. Je hebt hierdoor een grotere kans op moderne westerse ziekten zoals diabetes 2 of artrose. Wil je meer hierover lezen, lees dan deze blog
Laten we nu kijken bij de paranoten. Ingrediënten zijn paranoten en verder niks. Er is zelfs geen zout of suiker toegevoegd. Wat zit er verder wel in paranoten? Vitamine B1, Vitamine E, magnesium en zink staan op de ingrediëntenlijst. Er zitten nog meer goede stoffen in zoals fosfor, selenium en fosfor. Dat zijn goede voedingsstoffen voor ons lichaam. Wij hebben deze vitaminen en mineralen nodig voor een goede gezondheid. Het verbetert onder andere de schildklierwerking en het cholesterolgehalte.
Er zitten ook veel anti-oxidanten in wat weer preventief tegen kanker werkt. Let wel op, paranoten zitten zo vol goede voedingsstoffen dat je er maximaal 5 a 6 op een dag van mag eten. Je krijgt anders een seleenvergiftiging en dat willen we niet.
Paranoten heeft wel meer vet maar dit zijn gezonde vetten die bevorderend voor je gezondheid zijn.
Paranoten is veel beter voor je gezondheid maar toch zijn ze allebei nutri-score C. Jammer dat er niet verder wordt gekeken naar de voedingswaarde van de producten. Het blijft lastig om te kijken wat er gezond en wat niet gezond is. Daar helpt de nutri-score niet aan mee.
Wil je een gezonde keuze maken, blijf dan altijd de voedingswaarde-tabellen en ingrediënten lezen. Het is een goed voornemen van de overheid om gezonde keuzes makkelijk te maken maar ik zou dat niet via de nutri-score doen. Ik denk dat er veel meer inzit in een goede voorlichting en begin daarmee al op de scholen.
Weet je niet hoe je een ingrediëntenlijst of voedingswaardetabel moet lezen? Over enkele weken zet ik een cursus online waar je dit leert.
Heb je vragen over dit onderwerp, laat het mij weten.