5 voordelen van intermitterend vasten

Gepubliceerd op 7 december 2021 om 11:36

Intermitterend vasten, ook wel intermittend fasting, heb je waarschijnlijk wel een keer gehoord. Het wil eigenlijk zeggen dat je eet in een bepaald tijdvak in plaats van heel de dag door.

Je heb hier verschillende vormen in. Je kan kiezen voor 5:2. Dit is 2 dagen maximaal zo'n 500 caloriën eten en 5 dagen normaal eten. Een andere vorm is 16:8. Dit is 16 uur niet eten en 8 uur wel eten. Klinkt heftig maar in de praktijk betekent dit dat je al 8 uur slaapt tijdens de vastentijd. Dan blijft er dus nog 4 uur voor en 4 uur na je slapen over. Dat kan zijn dat je na je avondeten niks meer eet en je ontbijt overslaat. Je kan ook je lunch een keer overslaan.

Waarom zou je een keer niet eten? Wat zijn de voordelen van intermitterend vasten?

1. Je lichaam krijgt meer rust doordat het nu niet hoeft te focussen op voedselvertering. Dit betekent meer energie dus minder vermoeidheid

Ook is er meer energie voor andere processen in je lichaam. Intermitterend vasten is de beste manier voor meer energie. Probeer het maar een keer.

2. Het herstelt je cellen. De oude cellen worden opgeruimd en de beschadigde cellen worden hersteld. Dit heet autophagie. Sommige wetenschappers denken dat de bescherming geeft aan verschillende westerse ziektes zoals Alzheimer maar ook kanker. 

Het werkt ook ontgiftend. Je lever ruimt de oude cellen beter op.  

3. Je bloedsuikerspiegel gaat stabieler worden. Hierdoor wordt je lichaam insulinegevoeliger omdat je niet meer heel de dag eet. Je alvleesklier wordt gevoeliger voor suiker. 

Het kan dus helpen tegen diabetes maar ook hart- en vaatziekten. 

4. De ontstekingen in je lichaam nemen af. Ook dit zorgt voor meer energie omdat je immuunsysteem niet meer hoeft te werken. De anti-oxidanten in je lichaam werken beter en hierdoor krijg je minder ontstekingen. 

 

5. Het kan helpen met afvallen. Dan moet je wel zorgen dat je gezonde maaltijden eet. Je krijgt minder trek in suiker maar je vetverbranding gaat omhoog. 

Als je ervoor zorgt dat je maaltijden die je gaat eten vol met eiwitten en gezonde vetten zijn, hoef je geen hongergevoel te krijgen. 

Nou, vooruit nog één tip, gratis en voor niks.

 

6. Het is goed voor je hersenen. Door het vasten wordt een stofje in je hersenen extra aangemaakt wat zorgt dat je extra kan concentreren en het zorgt voor extra aanmaak van neuronen.

Lijkt je dit wat, zorg ervoor dat je maaltijden extra goed zijn voorzien van voedingsstoffen. Want ook al eet je minder, het is wel belangrijk dat de maaltijden die je eet van goede kwaliteit zijn. Dus lekker veel groente en gezonde vetten zoals olijfolie.

Er zijn nog veel meer voordelen maar intermitterend vasten is niet geschikt voor iedereen. Doe dit niet als je diabetes heb, zwanger bent, ondergewicht hebt of vroeger een eetstoornis heb gehad.

 

Wil je meer informatie, laat een berichtje achter. Ik neem zo spoedig mogelijk contact met je op.