Heb jij last van feestdagenstress?

Gepubliceerd op 16 december 2021 om 11:03

Ken je dat gevoel? Eindelijk is het kerst. Iedereen zit in zijn mooiste kleren aan het kerstdiner te genieten van al dat lekkere eten en drinken. Maar jij? Jij zit er uitgeblust bij en blij dat de feestdagen bijna voorbij zijn. Vooral veel vrouwen kennen veel stress in de decembermaand. Cadeaus regelen, huis mooi maken, dingen regelen voor school en het kerstdiner verzinnen. Hoe kan je nu wat meer ontspannen door de feestmaand heen?

Allereerst, maak lijstjes. Een to do-lijstje is een manier om het uit je hoofd te zetten. Ik maak altijd een lijstje in mijn telefoon. Die heb ik altijd bij mij en ik kan daar meteen bij. Schiet je iets te binnen, kan je het meteen opschrijven. Je kan ook lijstjes maken van cadeaus. Bij veel webshops kan je een lijstje maken met favoriete producten maar ik maak dan altijd een lijstje voor Sinterklaas en kerst. Haal de cadeaus ook lang van te voren in huis. Dan hoef je daar in ieder geval niet meer aan te denken.

Verder maak ik altijd een kalender. Die is eigenlijk voor mijn zonen maar ook stiekem voor mij. Ze kunnen dan zien wanneer ze hun schoen mogen zetten, maar het is ook voor mij een handig overzicht wanneer er wat moet gebeuren. Zet daar alles op wat je te binnen schiet. Schoen zetten, kerstviering, laatste dag school, zet er maar van alles op. Dit is een overzicht wat er wanneer er wat moet gebeuren. Uit je hoofd naar papier zetten is een goede manier om te onthouden.

Delegeer er lekker op los. Jij hoeft toch niet in eentje alles te regelen? Vooral kinderen vinden het leuk om te helpen. Tafel dekken maar ook helpen koken zijn dingen wat kinderen leuk vinden om te doen. Wees niet perfectionistisch. Accepteer als de dingen niet gaan zoals jij in je hoofd had. Het is nog steeds gezellig als de uitjes en paprika niet perfect gesneden zijn, echt waar.

Neem de tijd voor jezelf. Niemand vindt het leuk om gestrest rond te lopen. Dat kan al door even op de toilet ademhalingsoefeningen te doen. Haal diep in voor 4 tellen, hou even je ademhaling vast en blaas in 6 tellen uit. Je voelt de spanning uit je lichaam gaan. Je kan ook even een blokje om. Die 10 minuten voor jezelf kunnen voor jou een heel verschil uitmaken. Even uitblazen en tijd voor nemen. Het maakt echt niet uit als je wat later aan tafel gaat.

Als laatste wil ik je nog de tip geven om niet te hoge eisen aan jezelf te stellen. Je hoéft geen 5 gangendiner te maken. Je kan er ook voor kiezen om lekker te gaan gourmetten of een ovengerecht. Het hoeft niet perfect te zijn. Het gaat uiteindelijk om gezellig bij elkaar te zijn, toch?

Zeker nu de scholen eerder dicht gaan, is het omschakelen en accepteren dat dingen niet zullen gaan zoals jij het in je hoofd had. LAAT HET LOS! Accepteer het, haal diep adem en ga door. 

 

Ik heb je nu wat tips gegeven om lekker ontspannen de feestdagen door te komen. Hele fijne feestdagen maar dat moet met deze tips vast goed komen. Ga vooral lekker van elkaar genieten.