Waarschijnlijk zal je nu denken iets in de trant van:' Hoe moet ik nou weten?' Geen gekke reactie want hoe kan je het weten dat je een B12 tekort hebt en is dat eigenlijk wel zo erg? Als je verder leest, krijg je antwoord op al deze vragen.
Wat is vitamine B12
Allereerst wat is vitamine B12? B12 is een vitamine die we nodig hebben bij heel veel belangrijke processen in ons lichaam. Het is zelfs een van de belangrijkste vitaminen voor ons lichaam. Het zorgt voor een goede stofwisseling. Het is zenuwopbouwend maar het helpt ook bij ontgifting van afvalstoffen. Het is belangrijk voor de vorming van bloedcellen en DNA en het bevordert de werking van het afweersysteem en de darmflora. B12 zorgt er ook voor dat er verschillende processen in je lichaam goed verlopen zoals bijvoorbeeld je energie- en hormoonhuishouding.
B12 is dus essentieel voor een goede gezondheid. Als je een tekort aan B12 hebt, kan zich dat uiten in allerlei klachten. Je kan dan denken aan:
- Moe, concentratieproblemen, slaapproblemen
- Niet goed tegen prikkels kunnen
- Slecht geheugen
- Depressie, nervositeit, stemmingswisselingen
- Gewrichtsklachten
- Darmklachten o.a. stinkende winden, obstipatie of diarree
- Bleek zien
- Onvruchtbaarheid, impotentie, menstruatieklachten
- Moeite om je grenzen aan te geven
Je ziet het, op allerlei vlakken kan je klachten krijgen bij een vitamine B12-tekort. Probleem is echter dat het soms jarenlang duurt voordat je een tekort opmerkt.
Oorzaak 1 – Slechte spijsvertering
Het begint bij het kauwen van je eten. Als je niet goed je eten kauwt (hap, slik, weg), komt er weinig speeksel vrij. In je speeksel zit een stofje dat zich aan B12 bindt. Het stofje (haptocorrin) zorgt voor bescherming van B12 tegen maagzuur. Maar als je snel je eten doorslikt, kan het stofje niet bij de B12 om er zich aan te binden. Maar ook wat verder in de spijsvertering kunnen er problemen ontstaan.
In je maagzuur zit een stofje, intrinsieke factor, dat ervoor zorgt dat B12 wordt opgenomen in de cellen. Maar als je maagzuurremmers gebruikt of een maagverkleining heb gehad, wordt de intrinsieke factor niet aangemaakt. Geen intrinsieke factor betekent dus geen opname B12 in de bloedbaan.
Oorzaak 2 – Overbelasting alvleesklier
Nog een andere reden voor slechte opname van B12 is bij de alvleesklier. Je alvleesklier heeft meerdere functies. Een van die functies is de B12 koppelen aan de intrinsieke factor zodat het kan worden opgenomen door de darmen. Gaat de koppeling van de intrinsieke factor aan de B12 niet goed, wordt B12 niet opgenomen, via de darmen, in je bloedbaan.
Een andere functie van de alvleesklier is het regelen van de opname van glucose. Dat doet het door insuline vrij te geven. Insuline wordt gebruikt als transporteur van de glucose naar de cellen. Glucose zorgt voor energie voor de cellen. In een normale situatie is dit goed geregeld. Je alvleesklier gaat maar af en toe ‘aan’ voor de glucoseverplaatsing.
Tegenwoordig eten we echter heel de dag door. Je alvleesklier staat de hele dag ‘aan’ voor de insulineafgifte. Het heeft geen tijd meer om de B12 te koppelen aan de intrinsieke factor. Het is teveel bezig met de insulineafgifte.
Je lichaam vraagt ook veel glucose in tijden van stress. Zo komen we bij oorzaak 3.
Oorzaak 3 - Stress
In een stresssituatie vraagt je lichaam om meer glucose, want het wil meer energie. Denk maar aan als je een beer zou tegenkomen. Je wilt wegrennen, je krijgt hartkloppingen etc.. Je alvleesklier is dus meer bezig met het vrijgeven van insuline voor de glucose dan het koppelen van B12 aan de intrinsieke factor.
Stress zorgt ook voor meer hormonen en neurotransmitters. Adrenaline, cortisol en serotonine worden extra vrijgemaakt in tijden van stress. Niet alleen bij kortdurende stressmomenten maar ook langdurige stress wordt deze extra gevraagd. B12 is nodig bij de aanmaak van al deze stoffen.
Daarbij komt ook er nog bij dat de darmen voedingsstoffen slecht opnemen in geval van stress. Je lichaam geeft in tijden van stress, altijd prioriteit aan stress boven alle andere processen in het lichaam. De spijsvertering heeft geen prioriteit en zal dus slechter gaan werken.
Stress zorgt dus op wel 3 manieren voor een tekort aan B12.
Ik heb misschien wel een B12-tekort. Wat nu?
Het is niet gek dus dat er heel veel mensen zijn met een B12 tekort. Misschien denk je wel dat jij een tekort aan B12 hebt. Denk je dat het makkelijk op te lossen is door maar wat meer dierlijke producten gaat eten om dit tegen te gaan. Of je koopt een pilletje waar B12 in zit. Helaas werkt het niet zo makkelijk.
Zoals je net hebt kunnen lezen, zijn er verschillende redenen dat B12 maar slecht wordt opgenomen door je lichaam. Je kan supplementen slikken wat je wil, maar als het niet wordt opgenomen, heb je er dus helemaal niks aan. Gelukkig kunnen we er wat aan doen. Maar eerst moeten we erachter komen of je wel echt een B12 –tekort hebt of misschien komen je klachten ergens anders vandaan.
Maar hoe kom je erachter dat je een tekort aan B12 hebt? Je zou je bij je huisarts kunnen laten nakijken. Deze neemt wat bloed af en in het lab wordt gekeken naar de hoeveelheid B12 in je bloed. Maar zoals je net hebt kunnen lezen, kan er wel B12 in je bloed zitten maar wordt het ook opgenomen door je cel? Dit kan de huisarts niet nakijken maar ik wel!
Je kan bij mij een EMB-test doen. Bij de EMB-test gaat het er niet om hoeveel B12 je in je bloed hebt, maar hoeveel wordt er opgenomen in de cel. Blijkt dat je lichaam B12 niet goed opneemt, gaan wij werken aan een herstelplan zodat jouw lichaam voldoende B12 kan opnemen. Zo kan jij weer klachtenvrij verder leven.