Artrose, wil jij ermee leren leven?

Gepubliceerd op 18 juni 2021 om 11:50

Enkele maanden geleden kwam José bij mij binnen. Ze had veel last had van artrose in haar handen en ze was al bij verschillende artsen geweest. Alle artsen vertelde haar dat ze niks voor de klachten konden doen behalve zware pijnstillers. Ze moest er maar mee leren leven…..Van dit verhaal kreeg ik de kriebels. Dit hoeft absoluut niet!

Als je je voedingspatroon wil aanpassen en wat hulp van suppletie, is er zoveel mogelijk. Dit vertelde ik ook aan José. Jarenlang was er alleen maar naar de behandeling van haar klachten (pijn, zwelling) gekeken door de artsen maar er werd niks gedaan aan de oorzaak van haar klachten.

Ik kon haar helpen om juist de oorzaak van haar klachten aan te pakken. Ik legde aan José uit dat we de ontstekingsreactie gaan verminderen door haar voeding aan te passen. José was verbaasd. Zou het mogelijk zijn om de pijn te verminderen door voeding?

Wat is artrose ook alweer?

Allereerst een uitleg over artrose. Artrose is een aandoening aan gewrichten. Dit kunnen vingers zijn, maar ook knieën, ellebogen of heupen. De balans is verstoord tussen de aanmaak en afbraak van het gewrichtsweefsel. Er komt slijtage in het kraakbeen van de gewrichten. De kraakbeen droogt uit en brokkelt af. De afgebrokkelde stukjes worden opgenomen in het gewrichtsvocht en dat gaat ontsteken want het hoort niet daar.

Verder vangen de botuitgroeisels, samen met de spieren en pezen, de functie van het kraakbeen op. Dit is waardoor eerst stijfheid en later pijn ontstaat. Vrouwen hebben tien keer zoveel kans op artrose dan mannen omdat de opbouw van kraakbeen onder invloed van de hormoon oestrogeen gebeurd. Als vrouwen in de overgang zijn, is er een veel grotere kans op artrose door tekort aan oestrogeen.

Als je de reguliere medische kant op gaat, wordt al snel gezegd dat het een chronische ziekte is en dat ze alleen aan pijnbestrijding kunnen doen. De medicijnen die worden voorgeschreven zijn heftige ontstekingsremmers en NSAID’s. NSAID’s zijn pijnstillers zoals ibuprofen en diclofenac. Dit zijn pijnstillers met vele bijwerkingen waaronder maagproblemen. Vaak worden de al bestaande klachten verergerd door een lekkende darm die ontstaat door gebruik van deze medicijnen.

Lekkende darm

Door jarenlang een verkeerd voedingspatroon en medicijngebruik heeft José een lekkende darm ontwikkeld. Maar wat is een lekkende darm? Je darmen bestaan uit een slijmlaag met poortjes. De poortjes gaan open om de goede voedingsstoffen door te laten in je bloedbaan en blijven dicht bij slechte stoffen. Bij een lekkende darm blijven de poortjes openstaan, ook voor de slechte stoffen. Nu komen alle stoffen in je bloedbaan, de goede én de slechte. Je lichaam wil de slechte stoffen verwijderen en stuurt het immuunsysteem erop af. Dit gaat in het begin er vol op af maar op een gegeven moment, raakt je immuunsysteem uitgeput. Het kan niet meer adequaat op de slechte stoffen reageren. 

Dit betekent dat de slechte stoffen niet meer worden vernietigd en zullen nu door je lichaam heen zwerven. Dit is het begin van vele chronische ziekten zoals diabetes, prikkelbare darm syndroom, fibromyalgie maar ook dus artrose.

 

Een lekkende darm ontstaat door een slecht voedingpatroon maar ook medicijngebruik en stress. Ons westerse voedingspatroon met veel suiker, weinig vezels en veel kant-en-klaar producten zorgen voor een slechte darmwerking net als stress. Als je stress hebt, zet je darmslijmvlies alle poorten open om maar zoveel mogelijk stoffen te halen uit je voeding. Medicijnen zoals hiervoor genoemde NSAID’s maar ook antibiotica zijn slecht voor je darmen.  

Wil jij er mee leven?

Er wordt vaak gezegd, net als bij José, leer er maar mee leven. Maar artrose is eigenlijk een uiting van je lichaam dat het voedingsmiddelen tekort komt. Je lichaam stuurt de voedingsstoffen naar de organen die belangrijk zijn zoals hart en longen. Je gewrichten zijn niet belangrijk net als haar en nagels. Als je een tekort aan voedingsstoffen hebt, zal je het hieraan het snelst merken. Ik legde uit aan José dat we een plan gaan maken voor haar zodat we alle voedingsstoffen gaan aanvullen met extra hulp van supplementen.

Zij herkende zichzelf wel met het slechte eetpatroon. Jarenlang heeft zij weinig groente gegeten en makkelijke kant-en-klaar maaltijden gegeten. Ook heeft zij veel stress gehad om haar werk. Op dit moment heeft ze geen werk, wat natuurlijk ook zorgt voor stress. José was gemotiveerd om haar artrose aan te pakken. Ze wilde geen medicijnen meer en de pijnstillers werkten steeds minder goed.

Hoe nu verder?                                      

Ik vertelde haar dat we gaan werken in 3 stappen. Eerst gaan we de gewrichtsontsteking  aanpakken. Hierna krijgt ze een natuurlijke pijnstilling voorgeschreven en de volgende stap is het kraakbeen weer opbouwen. Ik gaf haar tips over welke voeding ze beter wel kon eten en welke voeding ze moest laten staan. Ook gaf ik haar tips hoe ze beter kon omgaan met haar stress. Bijkomend voordeel van haar nieuwe voedingspatroon dat we meteen haar lekkende darm konden herstellen waardoor ze meer energie krijgt en een beter werkend immuunsysteem.

Na enkele maanden spraken we elkaar weer. José was al een tijdje pijnvrij. Heel af en toe kwam de pijn weer op maar veel minder heftig dan dat het was. Ze voelde zich weer lekker in haar vel. Ze verbaasde zich erover dat ze van haar klachten is verlost, door enkel haar voeding aan te passen. Kijk, daar doe ik dit voor!  

Dus als je krijgt te horen dat je er maar mee moet leven, kijk verder. Er is zoveel mogelijk door je voeding aan te passen. Heb je vragen over dit onderwerp, neem op contact met mij. Je kan mij bellen, appen maar ook mailen. Wil je weten wat ik voor jou kan doen, plan dan een kennismakingsgesprek. Dit gesprek is gratis en geheel vrijblijvend.