5 tips voor gezonde darmen

Gepubliceerd op 15 april 2021 om 10:55

In deze blog zal ik je van alles vertellen over gezonde darmen. Waarom is dat zo belangrijk? Wat zijn de voordelen en hoe kan je dat het beste aanpakken? Je vindt 5 tips voor gezonde darmen maar allereerst zal ik de vraag beantwoorden waarom gezonde darmen zo belangrijk zijn.

Chronische ziekten

Steeds meer komen onderzoekers erachter dat de darmen écht heel belangrijk zijn voor de algehele gezondheid. Je darmen heeft heel veel goede bacteriën (microbioom) in zijn slijmlaag (darmbarrière). Het microbioom zorgt voor vele zaken in je lichaam onder andere voor de opname van stoffen in ons lichaam. Je wil dat je lichaam de goede bacteriën behoudt en het de slechte bacteriën verwijderd. Helaas gaat door onze eetpatroon het de verkeerde kant op. Door veel gebruik van suikers en weinig vezels worden de slechte bacteriën gevoed en krijgen hierdoor de overhand. Het microbioom wordt niet optimaal gevoed en er ontstaan gaten in de darmbarrière. Dit noemen we een lekkende darm, ook wel leaky gut.

Leaky gut

Als dit gebeurd, kunnen de slechte bacteriën door je darmwand zo je bloedbaan in. Je begrijpt dat we dat niet willen. Het immuunsysteem gaat erop af en wil natuurlijk van de slechte bacteriën af. Je immuunsysteem blijft er echter op af gaan want elke keer als je wat eet, komen er slechte bacteriën in je bloedbaan. Op een gegeven moment raakt je immuunsysteem uitgeput en komen  laaggradige ontstekingen voor in de plaats.

Laaggradige ontstekingen staan aan de basis voor allerlei chronische aandoeningen zoals obesitas, diabetes 2, depressie maar ook fibromyalgie. Dit is dus een goede reden om goed voor je darmen te zorgen. Zo’n 80% van de welvaartsziektes ontstaan door een verkeerd eetpatroon van teveel suikers en te weinig vezels.

Tweede brein

Nog een reden om goed voor je darmen te zorgen is dat je darmen ook wel het tweede brein worden genoemd. Er gaan allerlei zenuwen van de darmen naar je hersenen. Als je darmen goed werken, werken je hersenen ook goed. 

Bijvoorbeeld je hersenen zorgen voor de transport van neurotransmitters. Dit zijn de stofjes die door je lichaam heen boodschappen versturen. Ze regelen allerlei processen die door je hersenen naar je zenuwen en spieren worden verstuurd.  Zij bepalen hoe jij je voelt. Bijvoorbeeld de neurotransmitter serotonine. Serotonine wordt ook wel het ‘gelukshormoon’ genoemd, terwijl het eigenlijk een neurotransmitter is. Het bepaalt heel erg hoe jij je voelt. 90% van de serotonine wordt in je darmen gemaakt en maar 10% in je hersenen.  

Als jij niet voldoende serotonine aanmaakt, kan je angstig gaan voelen en uiteindelijk zelfs depressief. Er is onlangs een onderzoek uitgekomen waaruit blijkt dat mensen met een depressie zich beter voelen met een dieet van veel groente en fruit, noten en olijfolie. Dit zijn allerlei producten wat goed is voor je darmen en dus voor je hersenen. 

Dit is nog maar één voorbeeld over de invloed van gezonde voeding op je welbevinden. Je ziet dat je darmen echt heel belangrijk zijn voor je algehele gezondheid, zowel lichamelijk als geestelijk. Maar hoe kan je het beste voor je darmen zorgen?

5 tips voor gezonde darmen

  1. Vezels, Dit zorgt voor de voeding van de goede bacteriën. Je kan hier meer over lezen in een eerder gepubliceerde blog. Hier is de link naar de blog. Probeer zoveel mogelijke ‘witte’ producten (bv brood, rijst) te vervangen door de volkoren variant. Maar de belangrijkste vezelbron zijn groentes. Probeer in elke maaltijd groente te eten. Probeer minimaal 500 gram groente per dag te eten. Lees in mijn blog over tips hoe je dit kan bereiken.

2. Eet gefermenteerde voeding. Dat wil zeggen dat bacteriën al bezig zijn met de verrottingsproces van de voedingsstoffen. Hierbij komt melkzuur vrij. Melkzuur is een goede voedingsbron voor de goede bacteriën in je darmen en dus goed voor het microbioom. Gefermenteerde voeding is bijvoorbeeld zuurkool maar ook kefir, yoghurt of kimchi is gefermenteerd.

3. Ga minderen met suiker. We hebben het dan over de geraffineerde suikers. Dat is de suiker dat in koekjes, snoep, frisdrank etc. zit. De slechte bacteriën houden van suiker. Hoe meer suiker, hoe meer slechte bacteriën en dus minder goede bacteriën. Je wilt juist de goede bacteriën voeden en niet de slechte. 

In fruit zit ook suiker maar ook vezels. Daarom kan je, als je trek krijgt in iets zoets, beter een bak aardbeien eten dan snoep. 

4. Zorg voor variatie. Probeer elke dag iedere kleur van de regenboog te eten of iedere week 100 verschillende voedingsmiddelen te nuttigen. Er zijn miljarden bacteriën in onze darmen en dat zijn niet allemaal dezelfde soort. Ieder bacterie houdt van een andere soort (gezonde) voeding. Hoe gevarieerder je voeding, hoe gevarieerder je darmbacteriën, hoe gezonder je bent.

Vind je dit lastig? Probeer dan een moment in de week even te zitten voor een weekmenu. Zorg ervoor dat je elke dag een andere groente eet, een andere eiwitbron (vlees, vis, vega) en (zoete) aardappel, rijst of een andere graansoort. Eet niet elke keer voor ontbijt én lunch brood maar varieer eens met bv een smoothie voor ontbijt of een salade voor lunch. 

5. Vermijd stress of probeer het in ieder geval te verminderen. Stress is heel slecht voor je darmen. Denk maar aan eens terug aan een stressmoment in je leven. Sommige mensen krijgen buikpijn, diarree of juist obstipatie. Het kan ook zo zijn dat je geen trek hebt of juist gaat bingen (heel veel eten).

Stress krijgt altijd voorrang op de rest van de processen (spijsvertering maar denk ook aan onder andere voortplanting) in je lichaam. Je spijsvertering is bij stress niet meer belangrijk. Dat is niet alleen bij kortdurende, heftige stress (bijvoorbeeld oog in oog met een beer) maar ook bij langdurige stress (werk, corona) heeft je lichaam als prioriteit stress. 

Dus probeer stress te vermijden of verminderen. Dit kan bijvoorbeeld door yoga of meditatie. Probeer je rustmoment in te plannen. Neem tijd voor jezelf. Eten is ook een stressmoment voor je lichaam. Het lijkt heel natuurlijk, eten, maar je lichaam ziet het als een stressmoment. Probeer daarom ook maar 3 eetmomenten in een dag te doen en vermijd dus tussendoortjes.

Een goede gezondheid begint in de darmen. Ik kan hier veel meer over vertellen. Maar ik hoop dat ik met deze blog je duidelijk heb kunnen maken waarom een gezonde darmen  zo belangrijk is. Dit waren maar 5 tips. Wil je meer informatie over dit onderwerp, neem gerust contact met mij op.

Ik kan door middel van een EMB test kijken of je darmen optimaal werken. Zo nee, dan kan ik een plan maken waardoor jouw darmen kunnen herstellen en weer werken zoals ze moeten werken. Je gaat je beter voelen en jij neemt weer de teugels in handen van je gezondheid.