Je zal best wel een keer gehoord hebben van omega 3. Maar wat is dat eigenlijk, omega 3? Waarom is dat goed voor je en waar zit het in? Op al deze vragen krijg je antwoord in deze blog. Laten we bij het begin beginnen.
Wat is omega 3?
Omega 3 is een vetzuur, dus een soort vet. Bij de meeste mensen gaan meteen de nekharen overeind staan, want we hebben het over vet en vet is slecht! Niet alle vet is slecht, we hebben het zelfs nodig voor onze hormonen, opbouw van de cellen, soepelheid van de huid etc. Het ligt er wel aan welk vet je inneemt. De chemische vetten die in koekjes, gebak, snoep etc. zit is slecht (transvetten) maar er zijn ook goede vetten. Een goede vet is bijvoorbeeld omega 3. Er zijn nog meer omega’s en de bekendste zijn omega 3, 6 en 9.
Wat is de relatie met omega 6?
Ons westers voedselpatroon zit vol met omega 6. We eten hierdoor teveel omega 6 en te weinig omega 3. Omega 6 is op zich niet slecht alleen de verhouding met omega 3 is weg. De verhouding moet zijn 1:5 maar het is soms 1:20 dus we nemen 20x meer omega 6 dan omega 3 in. Omega 6 vindt je in plantaardige oliën zoals arachide-, zonnebloem- of maisolie. Dit vind je het veel in voeding wat uit de fabriek komt.
Als je teveel omega 6 hebt en te weinig omega 3, kunnen je cellen niet goed herstellen. Dat kan zich uiten in de volgende symptomen:
- Haar- en/of nagelproblemen
- Ruwe of droge huid
- Hoofdroos
- Geïrriteerde hoofdhuid
- Ruwe ellebogen
- Gezichtsstoornissen bij het lezen
- Snel last van spanningen, stress
- Moeite met inslapen
Uiteindelijk kan dit leiden tot westerse ziekten zoals diabetes 2, reuma maar ook Alzheimer. Je kan dus het best minder omega 6 en meer omega 3 innemen. Maar wat is omega 3 precies?
Hoe werkt omega 3?
Omega 3 kan je lichaam niet zelf aanmaken. Het is daarom belangrijk dat we voldoende producten eten met omega 3. Omega 3 bestaat uit verschillende componenten: ALA, wat we uit voeding kunnen halen en EPA en DHA, wat wordt omgezet uit ALA. Er gaat veel verloren bij de omzetting van ALA naar EPA/DHA en daarom is het dus belangrijk dat we regelmatig voeding eten met EPA/DHA of supplementen bij gaan slikken.
Functies van omega 3
De belangrijkste functies van omega 3 zijn:
- Draagt bij aan ontwikkeling hersenen
- Remt ontstekingen
- Activeert afweersysteem
- Gunstige invloed op hart- en bloedvaten
- Goed voor geheugen
- Bevordert goede gemoedsrust
- Bevordert goede zenuwstelsel
- Ondersteunt longfunctie
- Houdt gewrichten soepel
- Zorgt voor algehele vitaliteit
Je ziet het. Omega 3 is heel belangrijk voor een goede gezonde cel en dus de algehele gezondheid.
Waar zit omega 3 eigenlijk in?
Je kan omega 3 vinden in vette vis zoals zalm, forel of tonijn maar ook chiazaad, lijnzaad of walnoten. Er wordt aangeraden om 1 a 2 keer in de week vette vis te eten. Let er dan op als je vis gaat eten, het is voorzien van de MSC-sticker. Dit betekent dat de vis duurzaam is gevangen en het niet gekweekt is. Let erop dat de vis fijne witte strepen heeft. Hou je niet van vis, kan je ook bijvoorbeeld door je yoghurt ’s morgens een klein beetje lijnzaadolie doen of lijnzaad door je salade. Een handje walnoten als tussendoortje is ook een goed idee.
Waar moet je op letten als je een suppletie wil innemen?
Let erop de visolie koudgeperst is. Visolie oxideert snel bij warmte en is dus dan niet meer zo goed werkzaam. Het is ook goed om te letten dat het bestaat uit triglyceriden (TG) of hersterkende triglyceriden (rTG). Als er iets staat met ethylesters (EE) betekent het dat het bewerkt is. Dit is minder goed werkzaam en moeilijker afbreekbaar. Ben je vegetariër of veganist, dan kan je het beste een goede algenolie innemen.
Wil je weten hoe is gesteld met jouw vetzuurbalans? Of wil je weten of je voldoende omega 3 in je lichaam hebt, kan je bij mij een EMB test doen. Als je op deze link klikt, vind je meer informatie. Heb je vragen over dit onderwerp, laat het mij weten.