Hooikoorts, wat kan je ertegen doen?

Gepubliceerd op 4 maart 2021 om 10:33

O nee hé…..
Je moet wat vaker niezen en je ogen zijn rood, tranen veel en jeuken. Je weet het, het is hooikoorts. Wil je 4 tips tegen hooikoorts, lees dan verder.

1. Neem wat vaker vitamine C. Dit zorgt ervoor dat er minder histamine wordt aangemaakt. Histamine is het stofje wat er voor zorgt dat je klachten krijgt. Histamine zorgt ervoor dat je bloedvaten opstaan zodat je immuuncellen makkelijker door je lichaam bewegen. Dit zorgt voor de hooikoortsklachten.
Vitamine C vindt je in groente en fruit, vooral broccoli, rode paprika en sinaasappel

2. Omega 3 zorgt ervoor dat je ontstekingsreactie vermindert. Hierdoor heb je minder last van je hooikoorts. Dit kan door meer producten te eten met omega 3 (vette vis, walnoten, lijnzaad) maar ook door middel van suppletie.

3. Hou zo veel mogelijk de ramen dicht van je slaapkamer. Als je wil luchten doe dit dan ’s morgens vroeg of ’s avonds als er weinig pollen in de lucht zijn. Hierna is het goed om een luchtreiniger aan te doen.

4. Verminder stress. Histamine zorgt ervoor dat de bijnieren cortisol produceren. Cortisol is het stresshormoon en komt dus vrij bij stress. Hoe meer histamine, hoe meer cortisol wat nodig is om de histamineproductie te remmen. Bij een bijnieruitputting kunnen je bijnieren niet genoeg cortisol produceren om de histamine te remmen. Histamine krijgt de overhand en je krijgt steeds meer last van je allergieën/hooikoorts. Je kan stress verminderen door bijvoorbeeld te mediteren, bewegen of een vast dag/nachtritme.

Het heeft ook zin om te kijken wanneer je de meeste last heb van je hooikoorts. Het kan zijn dat omdat je allergisch bent voor bijvoorbeeld alleen berkenpollen (vooral in maart-mei). Het stofje in berkenpollen dat zorgt voor de hooikoorts, kan ook in andere producten zitten. Dit noemen we kruisallergie. Dat stofje zit ook in appel, aardappel, wortel, hazelnoot, walnoot, kers, peer, selderij, pinda en tomaat. Als je deze producten eet, kan het ervoor zorgen dat de hooikoortsklachten erger worden.

Er zijn nog meer manieren om van je hooikoorts af te komen. Als je benieuwd bent naar wat ik voor je kan doen, maak een afspraak voor een vrijblijvend kennismakingsgesprek.