Lightproducten, zijn ze wel zo gezond?

Gepubliceerd op 26 januari 2021 om 09:47

Lekker hè, je cola drinken met een zak chips liggend op de bank? Het maakt toch niet uit want het is light…..

Tegenwoordig kan je alles in een lightversie kopen.

Frisdrank, snoep en chips zijn de bekendste producten die we light kunnen kopen maar ook bijvoorbeeld margarine is light. Maar is het ook beter voor je dan gewone producten? Kan je echt zonder  schuldgevoel dit allemaal eten of is het toch iets wat te mooi is om waar te zijn? Is het toch niet zo goed als dat we denken?

Cola gezonde keuze?
EMB test pijnacker

Allereerst wat betekent het als er ergens light op staat? Light wil eigenlijk zeggen dat er of minder suiker, of minder vet of minder calorieën erin zitten dan het originele product. Het kan dus zo zijn dat er misschien wel minder vet ergens in zit maar wel weer veel meer suiker. Het aantal calorieën is dan niet verminderd. Daarom blijft het belangrijk om altijd de voedingswaardetabel te lezen.

Bij lightproducten die minder suiker bevatten, willen de fabrikanten natuurlijk wel de zoete smaak behouden. Dit doen ze door bv. aspartaam maar ook andere zoetstoffen. Het gevaar van zoetstoffen is dat je hersenen denken dat ze iets zoets binnenkrijgen zodra je iets inneemt met zoetstoffen. Het proeft zoet maar het geeft geen energie. Dat snappen je hersenen niet en ze vragen nu om zoetigheid met energie. Je lichaam gaat op zoek naar iets zoets en zo krijg je snaaibuien.  Ze wil dat je nu iets met calorieën tot je neemt. Probeer daar maar eens weerstand te bieden.

Als je lightproducten neemt, zal je dus ook sneller honger krijgen. Je kan in sommige gevallen beter kiezen voor volle producten als dat ervoor zorgt dat je geen tussendoortjes neemt. Als je kijkt naar lightyoghurt of de volvette yoghurt kan je beter de volvette versie kiezen omdat je bij de lightversie al na een uur honger krijgt. Vet verzadigt en zorgt er dus voor dat je trek naar tussendoortjes een stuk minder wordt.

Gezonde keuze, EMB test pijnacker

Een ander gevaar is dat je lichaam zich blijft herinneren hoe zoet smaakt en dat maakt het nog moeilijker om weerstand te bieden. Je lichaam wil die kick dat het krijgt van suiker, blijven voelen. Het werkt hetzelfde als een drugsverslaving. Je lichaam wil alleen maar meer en meer. Mensen zullen vaak denken dat dit heel erg overdreven is maar wij merken niet dat het lichaam zo werkt. Dat komt ook omdat in heel veel producten verborgen suikers zitten. Je houdt je suikerbehoefte in stand zonder dat je het door hebt. Als je probeert te stoppen met suiker (ook verborgen suikers of suikervervangers), zal je de eerste dagen hoofdpijn hebben, chagrijnig zijn en hangerig voelen. Dit zijn de afkickverschijnselen.       

Suikervervangers zitten volop in lightproducten. Als er ergens staat dat er minder of geen suiker inzit, bv frisdrank, hebben ze de suiker vaak vervangen met aspartaam. Er zijn allemaal onderzoeken geweest of aspartaam slecht voor je is. Onderzoekers hebben de link gelegd tussen aspartaam en verschillende ziektes zoals MS en epilepsie. De onderzoeken hierover zijn nog aan de gang maar het is wel duidelijk dat het niet een stof is waar je veel van wil innemen.

Ook bestaat het gevaar dat als je iets neemt wat light is, je daarvan meer inneemt want het is toch light. Dat is natuurlijk niet de bedoeling. Als je bijvoorbeeld lightchips neemt, krijg je in plaats van vet, heel veel suiker binnen.

Kortom als je lightproducten neemt, maakt het lastiger om af te vallen. Probeer eens 30 dagen geen suiker, verborgen suikers of suikervervangers te nemen. Het is echt heel lastig om producten te vinden die dit niet heeft. Het beste kan je onbewerkte producten nemen en zelf je saus ed maken. Je kan je eigen frisdrank maken door bijvoorbeeld water met een smaakje te maken of spa rood te drinken.

Water is een gezonde keuze, EMB test Pijnacker

Je ziet het, lightproducten zijn niet perse gezonder. Let dus altijd op wat je koopt. Soms is light niet altijd de betere keuze.  

Heb je meer vragen hierover, neem gerust contact met mij op.