Vezels, waarom zijn ze belangrijk?

Gepubliceerd op 19 januari 2021 om 08:39

Ken je dat? Je bent op vakantie en je geniet er lekker van. Je neemt ’s morgens een croissant, ’s middags dat lekkere stokbroodje en je neemt een zak chips als tussendoortje. Maar na een week voel je niet zo lekker, je kan niet naar de toilet en je buik voelt opgeblazen. Hoe kan dit toch?

Waarschijnlijk heb je een tekort aan vezels en hebben je maag en je darmen daar last van. De meeste mensen weten dat vezels belangrijk zijn, vooral voor de ontlasting. Maar wat zijn vezels en wat doen ze eigenlijk?

Vezels is een verzamelnaam voor de koolhydraten wat je darmen niet kan verteren of opgenomen worden. Je hebt veel soorten vezels met elk hun eigen effect op je lichaam. Vezels komen alleen voor in plantaardige producten zoals groente, fruit, peulvruchten, noten of volkoren producten. Volkoren wil zeggen dat het buitenste vliesje van graankorrels nog intact is. Bij ‘niet’ volkoren producten zoals witbrood, witte rijst of pasta is dit vliesje, de bron van vezels, verwijderd. Daarom zitten er in volkoren producten meer vezels (door het vliesje) dan in ‘niet’ volkoren producten. 

In je darmen zitten miljoenen bacteriën die zorgen voor je gezondheid. Als je goed zorgt voor je darmen, zijn je darmen je dankbaar. Vezels zijn heel belangrijk voor je darmen. Vezels ruimen, als het ware, de darmen op. Ze verwijderen de slechte bacteriën en ze bevorderen de groei van gezonde darmbacteriën. Je goede darmbacteriën zorgen voor de spijsvertering. 

Zijn er veel slechte bacteriën kan je last krijgen van een opgeblazen gevoel, diarree of juist obstipatie en winderigheid en zelfs je weerstand wordt minder.  

Als je voldoende vezels eet, krijg je meer energie, een betere concentratie en een goede algehele gezondheid. Ze kunnen ook zorgen voor een betere cholesterol. Als je voldoende vezels eet, kan jij je gezondheid op een makkelijke manier versterken. Vezels hebben als bijkomend voordeel dat je snel een vol gevoel krijgt. Dit kan je helpen om minder te eten. Ook zorgen vezels ervoor dat koolhydraten langzaam worden opgenomen in je bloed. Dit zorgt voor een stabiel bloedsuikerspiegel waardoor je energie beter is verdeeld en minder snel trek in suiker krijgt.  

Het advies voor vezelinname is voor vrouwen 30 gram en voor mannen 40 gram. Feit is dat bijna niemand dit doet. Zelfs als je alleen maar volkoren producten inneemt, krijg je nog niet voldoende binnen. Wil je echt veel vezels binnenkrijgen, eet dan groente. In groente zitten in verhouding veel meer vezels (tot wel 8x!) dan in volkorenbrood. Het is wel belangrijk dat dit onbewerkte groente zijn, dus niet uit een potje maar vers. Vooral groene groenten zijn een bron van vezels. Fruit is ook goed maar neem dan wel een stuk fruit en geen sap. In peulvruchten zitten ook veel vezels maar let op. Sommige mensen kunnen niet tegen peulvruchten en krijgen er juist darmproblemen van.

Pas op als je ineens heel veel vezels gaat eten. Je darmen moeten er wel wennen. Dus doe de opbouw rustig. Drink voldoende water. Vezels binden zich aan vocht en het kan gebeuren dat je last krijgt van obstipatie. Als je voldoende water drinkt, blijft je ontlasting soepel.

Wat tips voor meer vezels te eten:

  • Vervang je witbrood, witte pasta en rijst door volkoren producten.
  • Eet meer groente door bijvoorbeeld een handje tomaatjes bij je lunch te nemen.
  • Ontbijt wat vaker met havermout wat een goede bron van vezels is.

De rol van vezels wordt vaak onderschat. Het is echter de belangrijkst bescherming voor je gezondheid. Vezels zijn heel belangrijk voor een goede darmwerking. Als je darmen goed werken, levert dit vele gezondheidsvoordelen op. Dus eet meer groente en volkoren producten, dan ben je al een heel eind goed op weg voor je gezondheid.

Heb je vragen of wil je hier meer informatie, neem gerust contact op.