Vitamine D, wondermiddel tegen Corona?

Gepubliceerd op 12 januari 2021 om 10:46

De laatste paar weken is er veel aandacht voor vitamine D in relatie tot corona. Vooraanstaande experts spreken er schande van dat de overheid niks zegt over het belang van vitamine D in de strijd tegen corona (onder andere AD 25 december). Zij vinden het net zo belangrijk als anderhalve meter afstand houden en handen wassen.

Waar gaat het om?

Vitamine D kan ervoor zorgen dat de kans dat je corona krijgt, kleiner wordt. Mocht je toch besmet raken, de besmetting minder erg verloopt. De overheid wil eerst wetenschappelijke studies afwachten om een advies te geven terwijl de experts zeggen dat daar nu geen tijd voor is. Er zijn wel enkele studies ernaar geweest maar heel kleinschalig. De nood is nu zo hoog dat er niet op de wetenschappelijke studies gewacht kan worden, vinden de experts. Eerst wat meer informatie over vitamine D. 

Wat is vitamine D ook alweer?

Vitamine D is een van de weinige vitaminen wat we zelf kunnen aanmaken in ons lichaam, mits we voldoende zonlicht krijgen. Dit is dus meteen de reden dat er veel mensen een vitamine D tekort hebben omdat we in de winter daar veel te weinig mee in aanraking komen. Alleen in hoogzomer tussen 11 en 15 uur is er voldoende zonlicht in Nederland zodat we het zelf kunnen aanmaken. Je moet dan wel minimaal een half uur buiten lopen met blote armen en benen.

Waar zorgt vitamine D voor?

Vitamine D zorgt voor de opname van calcium in je lichaam en dus belangrijk voor je botten. Het is ook belangrijk voor je spierfunctie maar het allerbelangrijkste is wel de rol die het heeft bij het immuunsysteem. Als je een tekort aan vitamine D hebt, is je lichaam bevattelijker is voor virussen en infecties. Vitamine D kan ervoor zorgen dat het de ontstekingsprocessen vermindert en geeft zo bescherming tegen onder andere luchtweginfecties.

Wanneer moeten we vitamine D innemen?

De meeste mensen hebben een vitamine D tekort in de winter. Dit komt door te weinig zonlicht. Zoals we al eerder hebben kunnen lezen, maken we alleen vitamine D aan in de hoogzomer als we minimaal een half uur met blote armen en benen buiten lopen. Daarbij komt er nog bij dat als we de 70 zijn gepasseerd, het lichaam dit nog moeilijker aan kan maken. Dus eigenlijk zou elke 70-plusser vitamine D moeten bij slikken. Mensen met een donkere huidskleur of mensen die nachtwerk doen, zouden ook moeten bij slikken.

Zijn er voedingsmiddelen waar vitamine D inzit?

Er zijn voedingsmiddelen waar vitamine D ook inzit. Vette vis (haring, zalm of tonijn bv) is een goede leverancier voor vitamine D, alleen dit is niet toereikend voor de hoeveelheid dat we nodig hebben. Vlees en eieren bevatten ook vitamine D maar wel minder dan in vette vis.

Kan ik ergens aan merken dat ik een vitamine D tekort heb?

De symptomen voor een vitamine D tekort zijn:

Vermoeidheid, snel blauwe plekken, spiertrillingen/krampen, lusteloosheid of hyperventilatie zijn symptomen voor een tekort maar dit zijn vrij algemene symptomen.

Er zijn aanwijzingen dat er veel chronische ziekten samenhangen met een tekort aan vitamine D. Ziekten aan het bewegingsapparaat zoals osteoporose, diabetes 2 maar ook diverse hart- en vaatziekten hangen samen met een tekort aan vitamine D.

Vitamine D in relatie tot corona

Verschillende IC artsen hebben aangegeven dat de meeste coronapatiënten die op de IC liggen en beademend moeten worden, een te heftige afweerreactie hebben op het virus. Deze afweerreactie kan worden onderdrukt door vitamine D.

Je zou ook kunnen zeggen dat door een tekort aan vitamine D een ongecontroleerde reactie volgt. Daarbij liggen er ook relatief veel 70-plussers op de IC. Mensen boven de 70 hebben vaak een vitamine D tekort zoals we net lazen.

Vitamine D ondersteunt de weerstand en verlaagt de kans dat je een corona-infectie oploopt. Het kan geen kwaad om vitamine D bij te slikken. In de winter is dat altijd al een aanrader maar nu in deze coronatijd is echt nodig. Het kan de kans verkleinen dat je corona krijgt en de infectie verloopt korter.

Wat kan ik doen?

Het advies is vitamine D bijslikken. De kans is klein dat je voldoende vitamine D binnenkrijgt alleen uit je voeding en in Nederland is de zonkracht niet toereikend voor wat we nodig hebben. Let er wel op dat het supplement van een goede kwaliteit is. Meestal is zijn de supplementen die je bij een drogist koopt, gevuld met veel vulmiddelen en weinig werkzame stoffen. De merken die ik aanraad, zijn Vitakruid of Vitals.  

Ben je nieuwsgierig of je een vitamine D tekort hebt, kan je bij mij een EMB test laten uitvoeren. Je krijgt een uitgebreid beeld van eventuele tekorten van vitamines of mineralen en nog vele andere zaken zoals bv hormoonbalans, omega 3-balans, voedselintoleranties en nog vele andere zaken. Kijk bij voor meer informatie https://www.voedingspraktijkloes.nl/emb-test-apk-voor-je-lichaam . Binnen enkele weken krijg je de uitslag van je EMB test aangevuld met voeding- en supplementadviezen.