Welke vitaminen kunnen we het beste innemen?

Gepubliceerd op 27 oktober 2020 om 11:01

In mijn vorige blog kon je al iets lezen over het bij slikken van vitamines. Ik had het erover dat veel mensen niet aan de 2 stuks fruit en 250 gram groente komen (advies van het Voedingscentrum, beter is 500 gram groente). Ik vertelde dat het beter is om vitamines bij te slikken, zeker vitamines B12, C en D. Heel beknopt heb ik uitgelegd waarom je het best deze vitamines extra kan bij slikken. Ik zal hieronder wat meer vertellen het belang van deze vitamines.

Vitamine B12 kan je vooral vinden in dierlijke producten zoals vlees en zuivel. Veel vegetariërs/veganisten hebben daarom ook een tekort aan B12. Je lichaam heeft B12 nodig voor je bloed en je zenuwen. B12 helpt de aanmaak van rode bloedcellen maar het heeft ook een positieve invloed op je immuunsysteem. Oudere mensen hebben vaak een tekort aan B12 doordat er vaak te weinig maagzuur wordt aangemaakt om het op te nemen.

B12 wordt bij diverse processen in het lichaam gebruikt en dus bij een tekort aan B12 kan je lichaam dit ook op verschillende manieren uiten. Dit kan wel een tijd duren voordat je doorkrijgt dat je een B12 tekort hebt omdat je lichaam voor 1 jaar het kan opslaan. Heb je uiteindelijk te weinig B12 kan je tintelingen in je vingers en tenen krijgen of evenwichtsstoornissen maar je kan ook vermoeid voelen. Verlies van eetlust, bloedarmoede, concentratiestoornissen of misselijkheid zijn ook uitingen van een tekort. Wil je weten of je een tekort aan B12 heb, kan je bloed laten prikken bij de huisarts. Deze kan je tabletten voorschrijven of zelfs injecties geven.       

Gelukkig kan je ook zelf veel doen om een tekort aan B12 voor te zijn. Zoals ik al schreef vind je B12 vooral in dierlijke producten zoals zuivel, vlees, vis en eieren. Ben je echter vegetariër of veganist dan is het extra belangrijk dat je een goede supplement voor B12 slikt.

Vitamine C is de belangrijkste vitamine die er is. Het heeft een positieve invloed op je immuunsysteem en zenuwstelsel en het biedt bescherming tegen de invloeden van vervuiling en zonlicht. Het helpt je energieniveau en het is goed voor je concentratievermogen. Ook zorgt het voor dat collageen wordt aangemaakt wat weer zorgt voor goede bloedvaten, kraakbeen en een sterk gebit. Dit is nog maar een klein gedeelte waar C goed voor is. Vitamine C heeft invloed op honderden processen in je lichaam.

Hoe kom je erachter dat je een vitamine C tekort hebt? Vroeger hadden de matrozen op schepen scheurbuik, dat is een hele ernstige vorm van vitamine C tekort. Dat uitte zich in uitgevallen tanden of het spontaan breken van botten. Gelukkig komt het tegenwoordig niet meer zover. Tegenwoordig merk je het vooral aan een verminderde weerstand, slechte wondgenezing, vermoeidheid of een slechte huid. Bloedneuzen, spataders of geheugenproblemen kunnen ook erop wijzen dat er een tekort is.

Vitamine C kan je vinden in groente en fruit. Paprika en zwarte bessen maar ook boerenkool is een goede leverancier. Broccoli en aardappel bevatten ook veel vitamine C. Alle koolsoorten en citrusvruchten zijn vitamine C-bommen.

Is dan nog steeds wel nodig om vitamine C bij te slikken?

Jazeker. Het is helaas zo dat als je voeding kookt er veel vitamines verloren gaan. Je kan het beter stomen of wokken. Zelfs bij het snijden en schillen van je groente en fruit gaat vitamine C verloren door want de vitamines zitten in de schil.  Nog een andere reden is dat fruit te vroeg wordt geplukt om de optimale hoeveelheid vitamine C te bereiken. In de zon wordt vitamine C aangemaakt maar vaak wordt het fruit al geplukt nog voor het rijp is. Denk maar aan de groene bananen in de supermarkt. Dus ook als je gezond eet (2 stuks fruit en minimaal 500 gram groente), kan het nog gebeuren dat je te weinig vitamine C binnenkrijgt.

Vitamine D kan je lichaam zelf aanmaken onder invloed van zonlicht. Helaas zal dit in Nederland alleen in de hoogzomer gebeuren omdat dan de zonkracht sterk genoeg is. Je moet dan met blote armen en benen minimaal een half uur buiten lopen om wat vitamine D op te bouwen. Als je weinig buitenkomt kan je ook vitamine D uit je voeding halen. Vette vis is een goede bron voor vitamine D maar zelfs als je 3x in de week vette vis eet, is dit nog niet toereikend.

Wat doet vitamine D? Het is geen vitamine maar eigenlijk een hormoon omdat wij het zelf kunnen aanmaken. Het is belangrijk voor je calcium en dus je botten en tanden maar ook vitamine D regelt het immuunsysteem en is belangrijk voor een goede spierfunctie.

Als je een tekort aan vitamine D hebt, kan je last krijgen van onder andere osteoporose en allergieën maar ook spierzwakte of een energietekort. Vaak zijn het vage klachten en is dus moeilijk om erachter te komen of je inderdaad een tekort hebt.

Er zijn groepen die extra vitamine D moeten slikken. Dit zijn onder andere kinderen, mensen met een donkere huidskleur en mensen boven de 70 jaar. 

Dit zijn de belangrijkste vitamines om bij te slikken. Let er op dat je niet zomaar wat kan slikken. Er is veel verschil in kwaliteit van supplementen.

Wil je weten of je een vitaminegebrek hebt en/of je supplementen bij moet slikken, neem contact met mij op. Ik kan je helpen uitzoeken of je vage klachten verband houden met een vitaminetekort.